Pleidooi voor het Paard vult leemte.

Onder de titel 'Pleidooi voor het Paard - Zaken uit de hippische advocatuur' zette Bit-redacteur Fabian Brockötter de ervaringen van advocaat Stephan Wensing op papier. Het duo speelt in op de groeiende hoeveelheid geschillen die rond met name de koop en verkoop van paarden ontstaat.

De paardenhandel is in twintig jaar tijd sterk veranderd; de moderne consument wil met minder kennis en hogere eisen een paard kopen. Dat geeft op voorhand problemen in een handel die draait om het moment van de dag en om leven. En veel eerder komt de advocaat om de hoek kijken. In dit boek wordt uitgelegd hoe het consumentenkooprecht werkt en dat is iets wat veel paardenhandelaren en kopers nog niet weten. Nuttige informatie dus.

Een ander item dat frequent tot problemen leidt, is het fenomeen pensionstal. Ook daar spelen problemen door verkeerde verwachtingen, onbegrip, onkunde en slechte afspraken. Wensing en Brockötter geven advies over hoe de pensionstalhouder aan zijn geld kan komen, welke zorgplicht deze heeft en over het feit dat hij het pensiongeld niet eenzijdig mag verhogen.

'Pleidooi voor het Paard' vult een leemte, want een serieus boek over de juridische aspecten rond het paard was er niet. En het is een materie die absoluut aandacht verdient van iedere paardenhouder. Dat maakt dit boek een aanrader. Mede omdat het actuele informatie bevat over zaken als consumentenkoop en bijvoorbeeld aansprakelijkheid. We geven gelijk toe dat het niet het meest spannende boek is, evenmin het meest praktische in de zin van 'Ik heb dit probleem, en daar vindt ik iets over op pagina x'. Maar dat is gezeur in de marge, want het is lekker vlot geschreven en bevat belangrijke informatie.

Erg handig zijn tal van voorbeeldcontracten en (internet)adressen. De makers van het boek hebben zelfs een website gemaakt, van waaraf iedereen de voorbeeldcontracten kan printen of kopiëren: http://paardenzaken.blogspot.com.

'Pleidooi voor het Paard', door Stephan Wensing en Fabian Brockötter; uitgegeven door Reed Business Information BV, ISBN 9054391592, 14,95 euro, 136 blz., verkrijgbaar in de boekhandel en op www.paardenboek.nl.

Over het boek zijn meerdere artikelen gepubliceerd, deze publicaties vindt u hier.