Paardenkrant publiceert reactie Astrid Appels

Plaatsing: 02-09-2010
Publicaties >>

Astrid Appels: 'Ik strijd niet tegen personen, wel tegen censuur'

02/09/2010 13:21

De beslissing van Anky van Grunsven om een zaak aan te spannen tegen Astrid Appels van de site Eurodressage.com heeft veel reacties losgemaakt. Op de redactie van De Paardenkrant zijn verscheidene ingezonden brieven binnengekomen van mensen die niet gecharmeerd zijn van de werkwijze van Astrid Appels. Daarentegen heeft Appels ook veel aanhangers.Hans Miedema van Harley World Stables vindt echter dat Appels ‘haar journalistieke vrijheid misbruikt om mensen die zij niet mag voor schut te zetten’. Twee jaar geleden publiceerde zij een foto van hem als hoofdsponsor van het WK jonge dressuurpaarden op Eurodressage die kwaad bloed zette. “Als je mijn naam googled kom je de foto tegen”, vertelt Hans Miedema. “Ik heb Astrid gevraagd naar de reden en zij reageerde dat ze de foto wel ‘grappig’ vond. Wat er grappig aan is kon ze me niet uitleggen. Ze werkt op de persoon gericht en verschuilt zich vervolgens achter ‘journalistieke vrijheid’.

Volgens een Amerikaanse Grand Prix-trainster (naam op redactie bekend) ‘pusht Astrid Appels haar meningen bij een ander op via haar gesponsorde website’. “Twee jaar geleden was ik in Aken en genoot ik van Anky’s rit op Painted Black. Een paar passen opende hij zijn mond en welke foto staat er als opening op Eurodressage? Painted Black met zijn mond open, een close-up nog wel. Dit is onprofessioneel van Appels. Ze grijpt elke kans aan om haar standpunt te onderstrepen”, schrijft de amazone.

Theo van Bruggen vindt dat Appels zichzelf onder de noemer ‘vrijheid van pers en meningsuiting’ allerlei rechten toebedeelt en deze zelfde rechten aan anderen ontzegt. “Voor insiders in de dressuursport is het geen geheim dat Astrid Appels al jarenlang haar eigen waarheden creëert en deze aan haar publiek in de USA probeert te slijten. De meeste van haar artikelen zijn gelardeerd met aannames, onjuiste interpretaties en verbogen waarheden. Na al die jaren is het voor mij duidelijk dat deze dame gedreven wordt door een diep gewortelde haat omtrent alles wat naar Nederland riekt”, schrijft Van Bruggen onder meer.

Astrid Appels wil kwijt dat zij geen zaak heeft aangespannen, maar dat zij de gedaagde partij is en in die hoedanigheid gedagvaard door Anky van Grunsven. “Ik betreur dit, evenals alle commotie die hierdoor is ontstaan. Als journalist kun je onmogelijk iedereen te vriend houden. Het is immers mijn taak om nieuws te vergaren en soms misstanden aan de kaak te stellen, dit alles gebaseerd op feiten en ook op publieke opinies. In mijn artikelen heb ik nog nooit een hetze gevoerd. Mijn stukken zijn altijd naar feiten en omstandigheden te herleiden. Inmiddels heb ik duizenden steunbetuigingen mogen ontvangen. Sinds de rechtszaak bekend is, wordt mijn website meer dan 15.000 keer per dag bekeken. Ik beroep mij louter op vrijheid van nieuwsgaring en vrijheid van meningsuiting. Dit zijn grondrechten en het zou absurd zijn om deze van een journalist af te nemen. Ik strijd niet tegen personen, maar wel tegen censuur”, laat Appels weten.

Lees de volledige brieven vrijdag in De Paardenkrant

Bron: Horses.nl / De Paardenkrant
 

Terug