Oplichting in paardenhandel

Plaatsing: 29-08-2009
Publicaties >>
Op 8 mei 2007 besteedde Opgelicht?! aandacht aan de praktijken van meesterbedrieger Serge van der Wulp.

Deze 32-jarige Brabander heeft in de ruim tien jaar die hij actief is in het criminele circuit een behoorlijke staat van dienst opgebouwd als oplichter. De uitzending werd één van de best bekeken uitzendingen van Opgelicht?! ooit. Veel mensen werden aangegrepen door het verhaal van zijn slachtoffers. Met name jonge vrouwen zijn een geliefd doelwit van Serge. Binnen een tijdspanne van vaak maar enkele maanden weet hij zijn slachtoffers voor duizenden euro's te duperen. Opgelicht?! praat met de slachtoffers en confronteert Van der Wulp in zijn schuilplaats in Duitsland.
Uit angst voor politie en justitie beweegt Van der Wulp zich in 2007 langs de grens, op zoek naar nieuwe slachtoffers. Wanneer Opgelicht?! hem op het spoor komt bevindt hij zich zonder geld en onder een valse naam in een hotel in het centrum van Kleve. Van der Wulp is enkele dagen daarvoor door de Duitse politie in een gestolen huurauto van de weg geplukt en is wanhopig op zoek naar geld om zijn advocaat te kunnen betalen. De geboren Brabander staat in Nederland landelijk gesignaleerd nadat hij in Oosterhout verzuimd heeft zijn hotelrekening te betalen, de laatste in een lange reeks van oplichtingszaken.
Van der Wulp is al enkele malen aangehouden in verband met zijn duistere praktijken, maar tot nu beschikte de politie over te weinig bewijs om de gewiekste Van der Wulp voor langere tijd op te sluiten. Dat heeft alles te maken met het feit dat vooral zijn vrouwelijke slachtoffers, uit schaamte en uit angst voor represailles, lange tijd hun mond hebben dicht gehouden. Wanneer Opgelicht?! het spoor van Van der Wulp volgt treft de redactie maar liefst elf vrouwen aan die in de afgelopen tien jaar in meer of mindere mate door de charmante Van der Wulp zijn gedupeerd. Met name relatieplanet.nl is een geliefd jachtterrein. Van der Wulp zoekt jonge vrouwen uit, overlaadt ze met dure cadeautjes en luxe weekendjes weg. Dat ook die niet worden betaald blijkt pas wanneer ze na enkele maanden duizenden euro's armer zijn. Van der Wulp plukt bankrekeningen leeg, sluit telefoonabonnementen af op naam van zijn slachtoffers en laat jaren na het beëindigen van de relatie nog rekeningen bij hen op de mat landen.
Zo is er het verhaal van Ysanne uit Friesland met wie Van der Wulp vijf jaar lang een relatie heeft gehad. Samen met haar twee kinderen leeft ze in die periode vrijwel continu op de vlucht voor Serge's schuldeisers. Daarnaast weet Serge haar voor meer dan 60.000 euro te duperen, waardoor ze op dit moment in de schuldsanering zit. Ysanne is niet de enige in haar familie die het slachtoffer is geworden van deze 'droomman', ook haar moeder, zus en zwager zijn in de val gelopen. In de uitzending van deze week vertellen naast Ysanne nog zes andere slachtoffers over hun ervaringen. Middels een reconstructie krijgen kijkers inzage in de methode die Van der Wulp hanteert om zijn veroveringen bij de neus te nemen.
Daarnaast maakt Opgelicht?! de rekening op van Van der Wulp's andere handeltjes. Naast zijn loverboy-praktijken is hij namelijk ook actief in de lucratieve paardenhandel. Stoeterijen, dressuurstallen en maneges worden via internet verleid tienduizenden euro's te betalen voor sportpaarden en buisjes sperma, die echter nooit geleverd worden. Ook laat hij paarden voor hoge bedragen insemineren om ze vervolgens, zonder te betalen, weer door te verkopen. Aangezien hij zonder vaste woon- of verblijfplaats opereert is hij voor zowel zijn schuldeisers als de politie lastig op te sporen. Van der Wulp slaapt in hotels, waar hij torenhoge rekeningen opbouwt, maar slechts zelden betaalt.
In augustus 2007 is hij door de rechtbank in Leeuwarden veroordeeld tot acht maanden cel voor het oplichten van een groot aantal hotels. Van der Wulp is niet komen opdagen om de uitspraak aan te horen en blijft vooralsnog voortvluchtig.

In onze uitzending van 8 januari zag u het laatste nieuws over Serge van der Wulp. Het blijkt dat hij nog meer slachtoffers heeft gemaakt. We spreken enkele van hen. Daarna bezoeken we Ysanne en Lexske, ex-geliefden van Serge, om te kijken hoe het nu met ze gaat en wat er is gebeurd sinds de uitzending van 8 mei 2007.
Terug